Suprant

Don Amadore

† Kuollut marraskuussa 2014

KERJ-II, KRJ-I, KTK-II

img
rotu, sukupuoli:
suomalainen puoliverinen, ori
väri, säkäkorkeus:
musta, 166 cm
syntynyt:
21.11.2012
ikä:
53 vuotta (3v. 20.02.2013)
omistaja:
Suprant (FI) VRL-00102 ja VRL-00692
rekisterinumero:
VH14-031-0001
koulutustaso:
ko: Vaativa A, re: 125 cm, me 120 cm
pääkilpailulaji ja -taso:
Kenttäratsastus: CIC4
kilpailuhistoria:
127 sijoitusta, selaa kilpailutuloksia

Olimme Suprantin toisen omistajan kanssa etsineet meille uutta oria, joka ei olisi sukua nykyisille hevosillemme. Suprantin parhaat orit alkoivat jo olemaan ikääntyneitä ja olisi hyvä hankkia ihan uuden sukuinen ori talliin jalostusoriksi. Kun näimme netissä ilmoituksen pikimustasta orista, joka liikkui vaivattoman näköisesti, olimme myytyjä. Ja paria viikkoa myöhemmin Don Amadoresta tuli meidän uusi omistajamme.

Don Amadore, joka muuten on vielä vailla lempinimeä, on luonteeltaan herrasmies pahan pojan vaatteissa. Ori esittää uusille ihmisille kovempaa kuin mitä se oikeasti on. Uuden ihmisen lähestyessä oria se pistää korvat luimuun niskaa kohti ja nostaa hieman takajalkaansa. Tiukalla komennuksella ori laskee jalkansa, mutta mulkoilee ihmistä. Kun pääsee rapsutusetäisyydelle niin orin olemus muuttuu, se laskee päätään alas ja antautuu täysin rapsutettavaksi. Välillä se oikein näyttäisi kerjäävän rapsutuksia painautumalla hoitajaansa päin. Hoitotoimenpiteet onnistuvat hyvin, joskin hieman pidemmän kaavan mukaisesti, sillä herraa on rapsuteltava hoitotoimenpiteiden lomassa.

Ratsastettavuudeltaan Don Amadore on tallimme parhaimmistoa. Se on upeasti kuulolla ja väsyneenäkin reagoi nopeasti apuihin. Kouluratsastus sujuu vaivattomasti, ori taitaa liikkeitä vaativimmiltakin tasoilta, mutta ratana sen kanssa ratsastetaan Vaativaa A:ta. Esteillä ori on herkkä, mutta maltillinen, se odottaa rauhassa apuja ja menee juuri sinne minne pyydetään, tasan sillä sekunnilla kun on pyydetty. Maastoesteillä ori syttyy liekkeihin ja haluaisi mennä samantien täysiä. Don Amadore tarvitseekin määrätietoisen ja rauhallisen ratsastajan, joka osaa säädellä orin nopeutta tarpeen vaatiessa. Kisatilanteissa ja vierailla paikoilla ori käyttäytyy kuin kotonakin. Se kuuntelee apuja mahtavasti ja on peloton uusille asioille, myös niille joita muut hevoset säikkyvät.


img


Kantakirjaus 15.07.2014

17 p. + 18 p. + 19 p. + 18 p.
Yhteensä: 72 p. KTK-II

"Ponimainen pää, paksu pitkä kaula. Hyvä lapa, selkeä säkä. Hyvät jalat."

Menestys laatuarvosteluissa

KERJ:n laatuarvostelu 15.04.2014
Rakenne: 19 p.
Kilpailut: 35 p.
Sukulaiset: 15,5 p.
Lisäpisteet: 10 p.
Yhteensä: 79,5 p. KERJ-II
KRJ:n laatuarvostelu 15.06.2014
Rakenne: 27 p.
Kilpailut: 40 p.
Vanhemmat: 23 p.
Jälkeläiset: 10 p.
Lisäpisteet: 8 p.
Yhteensä: 108 p. KRJ-I

Sukutaulu

i. Don Adamo
HANN, m, 168 cm
ii. Don Alessio
HANN, m, 170 cm
ie. Myra
HANN, m, 164 cm
e. Lovedy
FWB, m, 167 cm
ei. Fawke
FWB, m, 175 cm
ee. Yannick Zoe
OLD, trn, 167 cm

i. Don Adamo on todella monipuolinen ori. Tämä upea hevonen on kilpaillut kenttäratsastuksessa sekä kouluratsastuksessa vaativia luokkia. Molemmissa lajeissa ori on niittänyt mainetta ja kunniaa. Rautaiset hermot omaava viilipytty on väriltään pikimusta ilman merkkejä. Kokoa orilta löytyy 168cm. Adamo on jättänyt jälkeensä vain kaksi varsaa. Toinen on menestynyt kansallisen tason Grand Prix koululuokissa, ja toisesta jälkeläisestä, Don Amadoresta on todella kovat odotukset. Ori on selkeästi periyttänyt monipuolisuuttaan jälkeläisiin. Adamo kilpailee edelleen, tosin vähenevissä määrin. Näyttelyissä ori on pärjännyt hyvin myös. Upea rakenne ja lihaksikas olemus on hurmannut tuomarit täysin.

ii. Don Alessio on korkeiden luokkien estehevonen. Tämä 169cm ori on väriltään ruunikko. Jokaista jalkaa koristaa valkoinen sukka. Ori ori on näyttävä, massiivinen ja ylittää miltei itsensä kokoiset esteet. Kilpaillut suomessa kansallisella tasolla sijoittuen. Myös Ruotsin puolella tunnettu nimi. Siitoksessa käytetty niin Suomessa kun Ruotsissakin.

iii. Don Alando oli kasvattajansa ylpeys. Suuri nimi kenttäratsastus piireissä. Hypätty myös rataesteitä nuoremmalla iällä. Ori asui kasvattajansa luona koko ikänsä. Lopetettiin 16-vuotiaana pitkän kilpauran jälkeen jalkaongelmien vuoksi. Siitoksessa tätä on käytetty säästeliäästi. Periyttänyt estehevosia, jotka pärjänneetkin hyvin.

iie. Melorya oli rautias sukkajalkainen tamma. Vaikean luonteensa takia tamma vaihtoi nuorena kymmeniä kertoja kotiaan. Tammalla oli kuitenkin uskomattomasti kapasiteettia estehevosena. Oikea ihminen kuitenkin Meloryalle löytyi, ja se pääsi loistamaan kansainvälisillä esteradoilla sijoittuen loistavasti 160cm luokissa. Melorya periytti vain yhden jälkeläisen, joka ei onneksi perinyt sen luonnetta. Kilpaili 18-vuotiaaksi asti jolloin se valitettavasti jouduttiin lopettamaan ähkyn vuoksi.

ie. Myra on toiminut lähinnä siitoshevosena. Ratsun alkeet tamma osaa, mutta se on asunut maalla koko elämänsä. Nuoren tytön maastokaverina toiminut lähinnä. Satulaa Myran selässä ei ole koskaan ollut. Myra on kuitenkin periyttänyt hienoja este- sekä kouluhevosia. Se periyttää jälkeläisilleen lempeää, ihmistä kunnioittavaa luonnetta.

iei. Nowo's Richard oli lempeä ja hyväkäytöksinen ori. Se oli myös suuri ja massiivinen kooltaan ja säkää löytyikin 178cm. Ori kilpaili Grand Prix tasolla, joissa se menestyi hienosti. Kilpailemisen ohella sitä käytettiin näyttelyissä. Kierreltyään kisoissa ja näyttelyissä se tuli tutuksi monelle tammanomistajalle ja sitä käytettiinkin monille tammoille, joten jälkeläisiäkin löytyy kahdeksan. Ori oli luonteeltaan kiltti, mutta saattoi testata uusia ratsastajia esimerkiksi pienillä pukeilla, näin se selvitti oliko kyydissä sellainen, joka oikeasti osasi jotain. Menehtyi luonnollisesti 25-vuotiaana.

iee. Nancy LIC oli estepuolella tunnettu nimi, oikea ruusukehai. Se kilpaili aktiivisesti 160cm luokissa lähes joka kerta sijoittuen. Sillä oli erittäin pitkä ja näyttävä laukka, jonka ansiosta se menestyi uusinnoissa loistavasti. Sen upeat liikkeet kiinnostivat koulupuolella olevia ihmisiä, jonka takia sitä käytettiin myös kouluratsujen jalostukseen. Siltä onkin moni jälkeläinen perinyt suuret ja näyttävät askellajit. Luonteeltaan se oli miellyttävä, mutta säpäkkyyttäkin löytyi tarpeen tullen.

e. Lovedy oli pieni kokoinen tamma, jolla teetettiin vain yksi varsa ennen kilpauraansa. Tamma ylitti oman kokoisensa esteet surutta, ja se voittikin monia kansallisia kilpailuita pohjoismaissa. Pienen kokonsa ansiosta se oli erittäin ketterä ja nopea suorittaja. Tamma valitettavasti menehtyi onnettomuuden vuoksi juuri kilpauransa huipulla. Onneksi siitä kuitenkin yksi jälkeläinen jäi kilpakenttiä valloittamaan.

ei. Fawke oli menestynyt kouluratsu ennen siitosuraansa. Väriltään se oli rautias ja 170cm korkea hurmuri oli oriksi kovin säyseä ja miellyttävä. Luonteeltaan Fawke oli nöyrä, mutta siinä oli juuri sopivasti särmää kovan tason kilparatsuksi. Kilpaillut myös pohjoismaiden ulkopuolella. Siitosuransa aikana periyttänyt kymmeniä jälkeläisiä. Monet ovat upeasti menestyneet niin koulu kuin esteratsastuksessa.

eii. Romulus LD oli niin este- kuin kenttäratsastuskilpailuissa paljon nähty kimo ori. Luonteeltaan se oli sisukas ja rohkea, ylitti minkä tahansa esteen mikä eteen laitettiin. Tämän vuoksi myös kenttäratsastuksessa pärjännyt. Siitoksessa oria ei paljoa käytetty, mutta yksi jälkeläinen siitä kuitenkin maailmalle saatiin. Kilpauraltaan ori siirtyi pois 14 vuotiaana kinnerpatin takia. Se ruunattiin, ja se pääsi toimimaan parempana harrasteratsuna nuorella naisella vielä kiertäen pieniä estekilpailuja. Tämä vaihtelu sopi ruunalle hyvin. Se viihtyi maalaistallilla vaikka ainoa hevonen olikin.

eie. Strandlew Karen oli harraste tamma. Se kiersi näyttelyitä omistajansa kanssa ihan mukavasti pärjäten. Väriltään tamma oli kimo, kokoa löytyi vaan 153cm. Kilpakentilläkin ratsukko pyörähti. Taso oli vaan He B, mutta mukavasti silti ruusukkeita saivat. Esteitä tammalla ei juuri hypätty koska se kuumeni niin hurjasti, ja käsittely oli vaikeaa. Pieni, siro ja kaunis tamma se on. Periyttänyt hienoja ja hyvärakenteisia jälkeläisiä.

ee. Yannick Zoe oli omistajansa ainoa hevonen ja silmäterä. Tamma asui Pohjois-Ruotsissa, pienellä maalaistallilla. Zoella oli herttainen luonne, ja se tuli kaikkien kanssa hyvin toimeen. Monipuolinen kilparatsu pärjäsi niin koulussa kuin esteillä. Muutamissa kenttäkilpailuissa sen kanssa pyörähdettiin myös, mutta vesi oli tammalle niin vaikea elementti, ettei siitä kenttäratsua koskaan tullut. Suuremissa kilpailuissa tamma ei koskaan päässyt käymään, mutta kaikki lähiseutujen seurakilpailut se kiersi. Zoen taidot ylsivät Helppoon A:han. Varsoi kolme varsaa.

eei. Zinilow Lime oli koko elämänsä harrasteratsuna, eikä kummempia osannut. Luonteeltaan se oli niin kiltti ja helppo käsitellä, ettei sen omistaja nähnyt mitään syytä ruunata sitä. Lime myytiin Metsäahon tilalle, jossa sitä käytettiin siitokseen muutamien varsojen verran. Hyvää rakennettaan se ainakin periytti, vaikkei ratsun taidoissa ollutkaan juuri kehumista.

eee. Prim Lewandra on yksi Metsäahon tilan kantatammoista. Se nuoruudessaan kilpaili esteratsastuksessa hyvin sijoittuen aina luokkiin 150cm asti, mutta sädeluumurtuman vuoksi joutui tamma jäämään jo kymmenvuotiaana kilpakentiltä pois. Se on monta hyvää ja kyvykästä jälkeläistä jättänyt maailmalle.


Jälkeläiset

FWB-oriSilverlode Don Amors. 22.08.2013e. Breever Pacnell
FWB-oriHitman Solos. 07.09.2013e. Hit and Run
FWB-oriDon Aress. 20.12.2013e. Cerise
FWB-tammaCrashin' Dirinthias. 02.01.2014e. Farah Rabia
FWB-oriDouble Calamity BERs. 17.01.2014e. Calanthia 55
FWB-oriChameleons. 08.02.2014e. Jazz It Up
FWB-tammaSuprant Azaleas. 05.04.2014e. Cinnamon Bay
ISH-tammaFoxvale Nymerias. 12.04.2014e. Kabuki Kiss
FWB-tammaSuprant Alphas. 10.06.2014e. Sol Invictus
FWB-tammaSuprant Novelles. 27.08.2014e. Sol Invictus

img img img img img img

Kuvat © Suprant   |   Tällä sivulla olevat tiedot eivät liity kuvissa olevaan hevoseen.


Päiväkirja

24.11.2013 - Don Amadorella alkaakin jo olla kilpaura pulkassa. Kouluratsastuksessa on kerätty 40 sijoitusta, kenttäradoilta 36 sijoitusta ja rataesteiltä 50 sijoitusta. Sijoituksista yhteensä 21 kappaletta on voittoja. Nyt onkin hyvä alkaa miettimään mitä vielä puuttuu laatuarvosteluja varten. Ainakin muutama jälkeläinen lisää olisi hyvä hankkia. Nyt orilla on todella upeasti rataesteillä pärjännyt poika Silverlodessa ja Soloon on syntynyt vielä omaa kotiansa etsivä varsa.

02.03.2014 - Suprantiin saapui tänään hyvämainen kenttäratsastusvalmentaja, rouva Saniainen. Hän on kuuluisa jopa Suomen rajojen ulkopuolella ja olemmekin erittäin otettuja naisen vierailusta tallillamme. Treenasimme Amadoren kanssa Saniaisen valvovan katseen alla erityisesti rauhallista maastoesteiden lähestymistä sekä temponvaihteluja esteiden jälkeen. Vesiesteelle meno muistutti muutamaan kertaan pommihyppyä ja ylöshyppy suoriutui turhankin vauhdikkaasti. Amadore kompastui kerran niin että hyvä kun en lentänyt selästä alas! Harvemmin ori kompastuu, joten päätimme jättää valmennuksen kesken kun olimme kompastumisen jälkeen tehneet yhden tyylipuhtaan suorituksen kyseisellä esteellä.

14.03.2014 - Amadorelle onkin nyt kertynyt yhteensä viisi jälkeläistä. Kovin on ollut miesvoittoista, kun viidestä jälkeläisestä peräti neljä on oreja. Varsojen kanssa on ehditty jo kilpakentille ja ne ovat pärjänneet erinomaisin tuloksin niin rataesteillä, kenttäratsastuksessa, kuin kouluratsastuksessakin. Amadoren kanssa on itsekin palattu kilpakentille ja nyt kilpailemme kaikissa kolmessa lajissa porrastetuissa kilpailuissa. Kunhan jälkeläiset saavat vielä lisää kisatuloksia alleen, niin lähdemme tavoittelemaan laatuarvostelupalkintoja. Amadore ei ole toistaiseksi saatavilla jalostukseen, katsotaan tilannetta uudestaan kun olemme pyörähtäneet laatuarvosteluissa.

20.03.2014 - Päätin tänään lähteä Amadoren kanssa vauhdikkaalle maastolenkille. Laukkasimme pitkän matkaa kauniissa ilta-auringossa ja sainkin pyyhkiä roiskuvaa kuraa naamaltani aika ajoin. Meilläpäin maat ovat jo sulaneet lumesta ja tilalle on tullut kuralätäköt ja mutaliejut. Rentouttavan maastoilun jälkeen sainkin puhdistaa Amadorea ja sen satulaa sekä suitsia kurasta sormet kohmeessa. Kumpa pian olisi jo kesä ja maastolenkeistä pääsisi nauttimaan ilman hirvittävää sotkua. Siihen asti on vain hytistävä satulahuoneessa kuraisena ratsastusvälineitä puhdistaen.

01.04.2014 - Olemme kunnostautuneet taas näyttelyiden parissa ja Amadore onkin ilmoitettu yhteensä kuuteen näyttelyyn. Yksi näyttelyistä järjestetään kotitallilla ensimmäisen pääsiäisriehan yhteydessä. Toivomme saavamme orille tuloksen, jonka avulla pääsemme kantakirjaustilaisuuteen. Porrastetuista kilpailuista on tullut kivasti menestystä. Amadore on nyt tasolla 4 esteratsastuksessa, kenttäratsastuksessa tasolla 3 ja kouluratsastuksessa myös tasolla 3. Tavoitteenamme olisi päästä jokaisessa lajissa vielä muutama taso ylemmäs ja mahdollisesti jättää Amadore eläkkeelle kilparadoilta.

07.04.2014 - Amadore täyttää tänä vuonna 16 vuotta! Aktiivisen kilparatsun uraa jatketaan enään vain tämä vuosi, jonka jälkeen herra saa viettää leppoisaa elämää tallin lellikkinä. Eiköhän Amadore vielä joihinkin tapahtumiin pääse näyttämään, mistä on isot mustat miehet tehty, mutta pääsääntöisesti lopetamme kilpailemisen ennen 17-vuotissynttäreitä. Ilmoitin tänään Amadoren kenttäratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Toivomme toki ensimmäistä palkintoa, mutta saas nähdä miten meidän käy. Seuraavaksi lähdemme tavoittelemaan esteratsastusjaoksen laatuarvostelupalkintoa.

26.07.2014 - Estevalmennus, valmentajana Siiri K.
Olin saanut kunnian päästä valmentamaan Pulmua sekä hänen upeaa mustaa oriaan Don Amadorea. Päätin pitää viikonlopun mittaisen intensiivi"kurssin", vaikken uskonutkaan ratsukon enää juurikaan preppaamista tarvitsevan. Halusinkin siis keskittyä ihan perusjuttuihin, siihen että hevonen toimii ja työskentely on puhdasta. Verryttely sujui Pulmulta ja Don Amadorelta ilman ongelmia, ori oli tänään hyvin vastaanottavainen ja oli hienosti kuulolla. Se liikkui hyvin eteen ja Pulmun ratsastus oli hyvin eleetöntä ja eikä hän häirinnyt hevosta turhilla avuilla. Aloitimme treenin kolmen ristikon jumppasarjalla, josta siirryimme nopeasti pieneen rataan: kahden esteen sarja, pari ristikkoa ja suhteutettu linja. Radalle pyrin tekemään hieman teknisempiäkin osia, kuten tarkkuutta vaativia lähestymisiä ja hieman tiukempia kaarteita. Don Amadore liikkui läpi radan hyvin eteen ja hyppäsi kauniisti. Pulmu ratsasti sitä hyvin ja toi hevosen hyvin esteille sekä ratsasti huolellisesti. Ratsukon yhteistyö oli todella hienoa katseltavaa eikä virheitä juurikaan tullut, vain yksi pudotus sarjan B-osalla. Treenin päätteeksi halusin vielä korottaa sarjaa ja ratsukko hyppäsi pelkästään sitä. Estekorkeus oli parhaimmillaan 120cm eikä niin hevosella kuin ratsastajallakaan ollut vaikeuksia ylittää sitä. Kehuin kovasti ratsukkoa, seuraavana päivänä pääsisimme jatkamaan harjoituksia.

27.07.2014 - Estevalmennus, valmentajana Siiri K.
Tänään oli pienen valmennuskurssini toinen päivä. Kun saavuin paikalle oli Pulmu jo verryttelemässä Don Amadorea. Pulmu kertoi hevosen olevan hieman laiska ja vaisu, liekö johtuen eilisestä vaiko jostain muusta, sitä hän ei aivan osannut sanoa. Päätimme kuitenkin katsoa miten hevonen toimii ja höllentää treeniä jos se väsähtää liikaa. Verryttelyssä Pulmu sai jo hieman hoputella oria liikkeelle, ja pienen alkukankeuden jälkeen hevonen alkoikin liikkua omalla tasollaan. Tämän päiväinen treeni koostui siis seuraavasta: pitkälle sivulle sijoitettiin jumppasarja (kavaletti, kavaletti, okseri), keskihalkaisijalle ristikko ja toiselle pitkälle sivulle pystyeste sekä okseri. Aloitimme pienillä, alle metrin korkuisilla esteillä jotta näkisin miten Don Amadore hyppää ja Pulmu saisi hieman tuntumaa. Muutaman verryttelyhypyn jälkeen pyysin ratsukkoa hyppäämän radan lävitse, joka aluksi sujui hieman tahmeasti. Jumppasarjalla Don Amadore oli hieman huolimaton ja kolisutti puomeja alas viimeiseltä esteeltä. Diagonaalin ristikko sujui hyvin ja toisen pitkän sivun suhteutettu linja oli myös hyvä. Pyysin Pulmua laukkaamaan orilla muutaman kerran kentän ympäri jotta siihen saataisiin hieman eloa, ja sehän auttoi. Amadore alkoi piristyä ja kun estekorkeus nousi, se hyppäsi todella hienosti ja Pulmun ratsastus oli tänäänkin erinomaista. Muutaman kerran ori innostui jo vähän liikaakin ja heitti muutaman pukkihypyn esteen jälkeen, mutta ratsastaja pysyi hyvin kyydissä. Viimeiset esteet sarjalla olivat jo 125cm ja niihin oli mielestäni hyvä päättää kun ratsukko suoritti ne puhtaasti. Treenin lopuksi halusin Pulmun ratsastavan orin vielä kunnolla eteen-alas ja venymään. Kiitin ja kehuin lopuksi ratsukkoa hyvästä treeni-viikonlopusta, teitä oli oikein mukava valmentaa!

01.08.2014 - Estevalmennus, valmentajana honeythief
Pulmu oli saapunut tällä kertaa valmennukseen upean sysimustan orinsa Don Amadoren kanssa. Seurasin aluksi sivusta parin työskentelyä heidän verrytellessään molempiin kierroksiin. Ori vaikutti kaikin puolin varsinaiselta kisakonkarilta, eikä se ollut moksiskaan vieraasta ympäristöstä. Olimme sopineet aiemmin harjoittelevamme sarjoja ja erityisesti lähestymisiä niille, joten olin koonnut valmiiksi kentälle tarvittavat esteet. Verryttelyhyppyjen jälkeen ohjeistin ratsukkoa hyppäämään kaarevalla linjalla olleen pienen pystyn, jonka jälkeen tuli suoristaa pitkälle sivulle ja hypätä kahden esteen sarja. Don Amadore olisi saanut olla jopa aavistuksen reippaampi, sillä se kolautti kerran viimeisen esteen puomin maahan. Ohjeistin Pulmua ratsastamaan oria eteen, mutta pitämään vauhdin kuitenkin hallussa. Toisen harjoittelemamme sarjan jälkimmäinen este oli okseri ja sitä lähestyttiin nopeasti mutkan takaa. Pulmu sai pysyä tarkkana että antoi kääntävät avut juuri oikeaan aikaan, sillä huono ajoitus vaikutti merkittävästi lähestymiseen. Vaikka ratsukko kääntyikin pari kertaa hieman liian aikaisin, korjasi Don Amadore kuitenkin hienosti tilanteen. Useimmat lähestymiset onnistuivat kuitenkin erinomaisesti niin ratsastajalta kuin hevoseltakin ja suorituksista näki parin kapasiteetin ja saumattoman yhteistyön.

07.08.2014 - Estevalmennus, valmentajana honeythief
Verryttelyesteitä hypännyt Don Amadore näytti aavistuksen virkeämmältä kuin edellisellä kerralla oria valmentaessani. Pulmu oli tullut komean orinsa kanssa luokseni rataestevalmennusta varten, mitä silmälläpitäen olin rakentanut radalle kymmenen estettä. Suurin osa niistä oli tavallisia pystyesteitä, mutta mukana oli myös trippeli ja portti. Aloitimme varsinaisen valmennuksen suoralla linjalla, jossa oli kaksi pystyä kuuden laukka-askeleen päässä toisistaan. Musta ori laukkasi innoissaan eteen ja Pulmu sai huomauttaa sitä puolipidätteiden avulla pysymään kuulolla. Itse esteet eivät tuottaneet parille vaikeuksia, lähestymiset molemmille olivat kuin suoraan oppikirjasta temmattuja. Samaan tapaan kävimme läpi kaikki radan esteet. Arvioimme ennen jokaista hyppyä miten esteelle tulisi lähestyä parhaiten ottaen huomioon myös edeltävän ja seuraavan hypyn. Pulmu tunsi orinsa selvästi läpikotaisin ja tiesi hyvin miten se reagoisi erilaisiin lähestymiin. Portti osoittautui ratsukolle kinkkisimmäksi esteeksi, sillä aikaavoittavin tapa oli hypätä se tiukan mutkan jälkeen. Kun senkin hyppääminen alkoi sujua, yhdistimme kaikki esteet kokonaiseksi radaksi. Rataa tultiin useamman kerran ja haimme paitsi teknisesti oikeaoppista, myös mahdollisimman nopeaa suoritusta kilpailuja ajatellen. Pulmu oli saanut orin hienosti avuille ja Don Amadore liikkui radalla kuin ajatus. Viimeisellä suorituskerrallaan pari paransi aikaansa peräti viidellä sekunnilla, johon oli hyvä lopettaa päivän harjoitukset.

10.08.2014 - Estevalmennus, valmentajana Assi
Kesän taittumisen merkit olivat esillä, kun kävelin pitkästä aikaa Suprantin kentälle. Pulmu jo lämmitteli vanhan kisakonkari Don Amadorella. Upea, kiiltävä musta ori totteli ratsastajaansa mukisematta ja liikkui hämmästyttävän elastisesti kaksikymppiseksi hevoseksi. Pienen rupattelun jälkeen päätimme, että tänään harjoittelisimme lähinnä tarkkuutta. Emme halunneet lähetä rasittamaan oria turhilla rataharjoituksilla, vaan keskittyisimme siihen, mitä pitäisi treenata. Rakensinkin kentän keskelle kapean pystyn hieman vinoon linjaan. Aloitimme alapuomi mukana, mutta jos homma alkaisi liian helpoksi, voisi sen ottaa pois. Ensimmäisillä kerroilla Don Amadore ei ollut aivan täysillä mukana, mistä johtui, että pari kolautusta tullut. Hyppykykyä olisi toki riittänyt, mutta esteen kapeus ja vino linja hämäsi. Vähitellen Pulmu itsekin sai autettua ratsuaan tarkemmaksi, ja kohta saimme monta onnistumista molemmista suunnista. Lopuksi kokeilimme vielä pystyä ilman alapuomia, mutta tässä vaiheessa ratsukko oli saanut tehtävän niin sujumaan, ettei puomin poistoa edes huomannut.

14.08.2014 - Estevalmennus, valmentajana Assi
Olin viime kerralla saanut hieman käsitystä siitä, miten Pulmu ja Don Amadore pelasivat yhteen. Täksi toiseksi valmennuskerraksi olinkin suunnitellut tehtävän, jossa jatkettaisiin edelliskerran tarkkuudesta. Alkulämmittelyiden aikana rakensinkin siis radan, jossa esteitä ei ollut kuin neljä. Ideana oli hieman salmiakkikuvion mukaisesti hypätä esteitä siten, ettei koskaan hyppäisi kahta peräkkäistä estettä samasta suunnasta. Pulmun hahmotettua valmentajan huitovat käsiliikkeet ja sekavan selostuksen, lähdettiin testaamaan, miten harjoitus sujuisi käytännössä. Tehtävä vaati äärimmäistä tarkkuutta siitä, mihin ollaan menossa, ja millä tavalla. Alkuun Don Amadore tuntui olevan hieman hämillään vaihtuvista teistä ja laukoista, jolloin hyppyjen laatu kärsi. Kun ori alkoi kuitenkin luottamaan ratsastajaansa palautui myös herran itsevarmuus. Tehtävän onnistuminen riippui paljon Pulmusta, jonka täytyi olla kokoajan hereillä, mitä seuraavaksi, mutta hän onnistui tässä hienosti. Lopputunnista ratsukko hyppelikin salmiakkia kuin vanhat tekijät, joten lopettelimme onnistuneen valmennuksen siihen!

20.08.2014 - Estevalmennus, valmentajana Amanda
Upea musta suomenpuoliveriori ravaili kaikenlaisia kiemuroita kentällä ja hyppäsi muutamaan kertaan paria ristikkoa lämmittelyksi. Olin rakentanut keskelle kenttää kolme pystyä siten, että kaksi pystyä oli samassa suunnassa lyhyiden sivujen kanssa ja niiden keskellä oli este pituussunnasssa. Tarkoituksena oli edetä kahdeksikon muotoista uraa siten, että ensin tullaan lyhyen sivun suunnassa oleva pysty, käännytään vasemmalle ja suunnataan kohti pituussunnassa olevaa pystyä, käännytään oikealle ja lopuksi tullaan toinen lyhyen sivun suunnassa oleva este. Ratsukon täytyi olla hereillä koko ajan. Varsinkin käännöksissä painotin ratsastajalle ulkoa tulevia apuja sekä suorempaa istuntaa. Don Amadore eteni oikein hyvällä temmolla eteenpäin eikä ratsastajan tarvinnut oikeastaan huolehtia vauhdista laisinkaan, koska se oli juuri passeli. Kun hypyt olivat kerta toisensa jälkeen onnistuneita, päätin nostaa esteiden korkeutta ja muuttaa yhden sivuilla olevista pystyistä tasaokseriksi. Don Amadorella ei jälleen kerran ollut ongelmia. Se oli äärimmäisen hyvä kuuntelija ja teki kyllä selästä pyydetyt asiat juuri niin kuin kuuluukin. Kerran okseria edeltävässä kaarteessa orilla kuitenkin napsahti jokin nappi kallossa eikä se millään olisi halunnut kääntyä. Ori painoi ratsastajan pohjetta vasten ja eteni lapa edellä korvat niskassa. Lähestyminen okserille oli jokseenkin hätäinen, mutta kuin ihmeen kaupalla Don Amadore venytti itsensä yli esteen ilman pudotuksia. Käskin ratsukkoa tulemaan vielä kerran toisesta suunnasta tehtävän, jonka jälkeen oli loppupalautteen vuoro. Ratsukko pääsi loppuverkkailemaan minun korjatessani puomeja kentän laidalle.

25.08.2014 - Estevalmennus, valmentajana Amanda
Tänään oli tarkoitus ottaa Don Amadoren ja Pulmun kanssa pientä viiden esteen rataa. Toisella pitkälle sivulle nousi pysty, lävistäjälle porttipysty, lävistäjälle toiseen suuntaan pysty, toiselle pitkälle sivulle kahden esteen sarja: pysty-okseri. Lopuksi oli tarkoitus vielä hypätä toisessa suunnassa lävistäjällä oleva porttipysty. Ori oli varsin energisellä tuulella, muttei kuitenkaan vaikea hallittava. Ratsastaja sai kyllä tehdä paljon hommia askeleiden sovittamisen eteen, koska Don Amadoren vauhti oli varsin ailahtelevainen. Useasti myös käännökset jäivät liian loiviksi, joten käskin ratsastajaa keskittymään jo esteen päällä tulevaan suuntaan ja aloittaa kääntäminen jo siellä eikä vasta sitten, kun hevonen on maassa. Sarjaeste meni oikein hyvin. Ori otti vain sen halutun yhden askeleen esteiden väliin eikä joutunut edes venyttämään itseään kovinkaan suuriin mittoihin päästäkseen okserin yli. Sarjan jälkeen vauhtia oli kuitenkin monta kertaa hieman liikaa ja käännös muuttui haastavaksi. Käskin ratsastajaa katsomaan esteelle heti sarjan jälkeen, suoristamaan hevosen ulko-ohjalla ja muistutin myös vauhdista esteen jälkeen, ettei se lähtisi ihan käsistä. Radan jälkeen kun välikäynnit oli tepasteltu, käskin ratsukkoa tulemaan vielä muutamaan kertaan sarjan sekä lävistäjällä olevan porttipystyn. Niin kauan hyppäsimme sitä, kunnes Pulmu sai Don Amadoren ylittämään esteet tasaisella temmolla sekä kääntymään ilman ratsun protestointeja. Tämän jälkeen annoin ratsukon aloittaa loppuverryttelyt.

28.08.2014 - Estevalmennus, valmentajana Cin.
Vierailin Suprantissa valmentamassa Pulmua ja hänen kolmea hevostaan. Ensimmäisenä vuorossa oli Don Amadore -nimisen orin estevalmennus. Ratsukko oli minulle entuudestaan tuntematon, joten olin valinnut valmennuksen aiheeksi jumppasarjat kahdeksikolla, jotta voisin seurata ratsukon yhteistyötä perusasioiden parissa. Pulmu ja Don Amadore suorittivat itsenäisen alkuverryttelyn ja minä pystytin esteitä sillä aikaa. Olin laittanut kentän keskelle maapuomin, jonka kohdalla ratsukon tuli vaihtaa laukkaa. Kahdeksikon kummallekin kaarteelle olin sijoittunut matalat ristikot ja pystyesteet niin, että ratsastajan täytyi olla tarkkana siinä, kuinka monta laukka-askelta hän ottaisi seuraavalle esteelle. Pulmu ja Don Amadore selvittivät ensimmäisen kaarteen esteet hienosti. Orista taisi olla nähtävissä pientä pettymystä, kun esteet olivatkin tällä kertaa niin matalia. Se teki jopa maapuomin kohdalla pienen hypyn, mutta vaihtoi laukkaa kuuliaisesti. Toisella kaarteella ratsukko ajautui hieman liian lähelle jälkimmäistä estettä ja huomautin Pulmulle, että hän olisi tarkempi askelten kanssa. Don Amadore selvitti kuitenkin matalan esteen ilmavalla hypyllä. Seuraavalla kerralla Pulmu oli tarkempi lähestymisten kanssa. Ratsukko toisti harjoituksen vielä pari kertaa, minkä jälkeen nostin esteiden korkeutta ja jätimme laukanvaihdon pois. Ratsukko ylitti ensin toisen kaarteen esteet, jatkoi uraa pitkin hallitussa laukassa ja hyppäsi sitten toiset esteet. Pyysin Pulmua hyppäämään esteet vielä pariin kertaan ja sen jälkeen sirrtymään loppuverryttelyyn.

30.08.2014 - Estevalmennus, valmentajana Cin.
Olin kentällä rakentamassa esterataa päivän harjoitusta varten, kun Pulmu ja Don Amadore saapuivat paikalle. Alkuverryttelyn jälkeen ratsukko hyppäsi verryttelyesteiksi tarkoittamani pystyesteen ja ristikon. Olin siinä vaiheessa valmis radan kanssa, joten aloitimme päivän harjoituksen. Olin rakentanut kahdeksasta esteestä koostuvan radan, joka sisälsi muun muassa kaksi pystyestettä ja trippelin. Pyysin Pulmua hyppäämään aluksi jokaisen esteen yksittäin ja hyppyjen jälkeen kävisimme myös läpi lähestymisen esterataa ajatellen. Don Amadore suhtautui jälleen innokkaasti tehtävään ja Pulmu teki puolipidätteitä, jotta ori muistaisi pysyä kuulolla. Yksittäin hypättyinä esteet ylittyivät hyvin. Arvioimme yhdessä, että sarjaesteen jälkeinen tiukka käännös trippelille saattaisi tuottaa vaikeuksia sitten, kun esteet hypättäisiin ratana. Tämän jälkeen ratsukko hyppäsi esteet ratana ja käännös todella tuotti hankaluuksia. Käännös jäi pitkäksi, minkä takia heidän linjansa ei osunut trippelin keskikohtaan, vaan enemmän vasempaan reunaan. Don Amadore hyppäsi esteen hyvin, eikä tilaneessa tapahtunut sen kummempaa hämminkiä. Reunaan ajautuminen vaikutti tietysti myös lähestymiseen seuraavalle esteelle, mutta sen jälkeen Pulmu sai tilanteen hallintaansa. Kävimme läpi, mitä asioita voisi parantaa ratsastuksessa äskeisellä radalla, minkä jälkeen Pulmu ja Don Amadore hyppäsivät radan uudestaan. Tällä kertaa Pulmu reagoi nopeammin käännöksessä ja ratsukko ylitti trippelin aivan keskikohdasta. Onnistuneeseen suoritukseen oli hyvä lopettaa harjoitus.

06.09.2014 - Estevalmennus, valmentajana misery.
Tänään valmensin ratsukkoa ensimmäistä kertaa. Tarkoitus oli keskittyä lähinnä askeleen ja vauhdin säätelemiseen, eikä niinkään korkeuden hyppäämiseen. Itsenäisen alkuverryttelyn jälkeen ratsukko sai tulla kaarevalla uralla kolmea 70cm pystyä. Ratsukko teki suoritukset tasaisen varmasti kumpaankin suuntaan. Korotin hieman esteitä ja kielsin vaihtamasta laukkaa välillä, jolloin keskimmäinen este tultaisiin vastalaukalla. Ensimmäisellä kerralla hevonen taisi itse vaihtaa, mutta siitä eteenpäin harjoitus sujui. Lopuksi vielä haastavaa puomiharjoitusta; neljä puomia halkaisijalla, ensimmäiseen väliin kaksi pitkää laukka-askelta, toiseen kaksi normaalia ja kolmanteen kaksi lyhyttä. Lisäyksen jälkeen ratsastajalla oli haasteita saada hevonen lyhentämään askelta riittävästi. Usean toiston ja pienen turhautumisen jälkeen hevonen alkoi kuuntelemaan ratsastajaa paremmin ja tehtävä sujui. Toiseen suuntaan toisin päin; ensin lyhyet ja sitten pitkät. Tämä sujui loistavasti ja hevonen oli jo todella hyvin kuulolla. Ratsukon yhteistyötä oli ilo katsella. Annoin luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.

08.09.2014 - Estevalmennus, valmentajana misery.
Minulle ennestään tuttu ratsukko verrytteli jo itsenäisesti maneesissa, kun saavuin hieman myöhässä paikalle. Tänään olisi vuorossa pieni rata sarjaesteellä ja muutamalla erikoisesteellä höystettynä. Alkuunsa estekorkeus oli ristikko, mutta se toimi hyvänä verryttelynä ratsukolle. Sarjaväli ei tuottanut pienessä korkeudessa haastetta, mutta kun korkeus kohosi, alkoi ongelmia tulla. Erikoisesteitä hevonen ei lainkaan kytännyt. Metrin korkeudella sarjalle piti ottaa lyhyttä laukkaa, jotta sille mahtuisi. Hevonen oli sen verran eteenpäinpyrkivä, että ratsastaja sai tehdä tosissaan hommia selässä. Pyysin tulemaan pelkkää sarjaestettä kumpaankin suuntaan muutaman kerran. Lopulta siihenkin tuli oikein mallikkaat suoritukset, joten nostin radan vielä 115cm korkeudelle ja pyysin ratsukkoa tulemaan sen kokonaisuudessaan. Suoritus oli teknisesti täydellinen ja ratsukon yhteistyö sujui taas upeasti. Annoin luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn ja pyysin antamaan hieman pidempää ohjaa hevoselle. Se venytteli ja pärski tyytyväisenä loppuraveissa.

virtuaalitalli  -  virtuaalihevonen  -  sivun alkuun  -  edelliselle sivulle